DNB verwacht minder huizen onder water bij daling prijzen

De coronacrisis laat zich niet vergelijken met andere economische crises. Zo zullen bijvoorbeeld bij een sterke daling van de huizenprijzen veel minder huizen onder water komen te staan dan bij de bankencrisis van 10 jaar geleden.

Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). Hij noemt de Nederlandse woningmarkt een hele ingewikkelde “die zich ook anders ontwikkelt in deze crisis dan we gedacht hadden. Als toezichthouder moeten we wel rekening houden met een daling en de banken ook, door grotere reserves aan te houden. Een omslag leidt altijd tot problemen en in Nederland tot grotere problemen in de economie dan in andere landen, omdat de huizen worden betaald met heel veel geleend geld.”
Er is dus wel een verschil met de crisis in de periode 2008 tot 2013. “Toen werden de huizen 20 procent minder waard, waardoor uiteindelijk ongeveer een derde van de huizen minder waard was dan de hoogte van de hypotheek. Sindsdien is het beleid strenger geworden waardoor niet meer dan de waarde van het huis geleend kan worden. Daardoor zullen bij een nieuwe schok in de woningmarkt aanzienlijk minder huizen onder water staan.”